Betonpumpa

Ha beton, akkor a betonpumpa is előtérbe kerül

Amikor az ember elkezdett házakat építeni, elsősorban a külső természeti hatások elleni védelem miatt, illetve egyéb védelmi célokból, a házak még teljesen más alapanyagokból, más technikával készültek, mint napjainkban. Az ősember is épített már kezdetleges kunyhókat, azonban csak akkor tudott igazán elkezdeni „építkezésben” gondolkodni, mikor már képes volt szerszámokat készíteni.
Kezdetben sárból, nádból és egyéb növényekből próbált összetákolni magának valamiféle lakóalkalmatosságot, tehát már a faanyagot is fel tudta használni. Később jött a kő, mint a legtartósabb, legellenállóbb építési alapanyag. Napjainkban pedig már azt mondhatjuk, hogy a beton a leginkább nélkülözhetetlen építési kellék. A beton segítségével bármi felépíthető.
Ezt korábban főleg betonkeverőkkel, helyszíne keveréssel oldották meg, majd megjelentek a mixerkocsik, mint szállítóeszközök, és ezen a ponton értünk el a betonpumpa megjelenéséhez.

A szükség szülte a betonpumpa megvalósulását, de miért is van rá szükség?

Abban az esetben, ha készen vesszük a betont, azt egy speciális járművel szállítják, így megmarad annak képlékenysége. De az nem elég, hogy a helyszínre szállították, hiszen a betont el is kell juttatni valahogy a kívánt felületre. Ezt a betonpumpa megjelenése előtt a mesterek kénytelenek voltak maguk odavinni, méghozzá vödrökben, vagy talicskákon. Ez a folyamat azonban egyrészt rengeteg felesleges időt vett el, másrészt fizikailag is igen megterhelő feladat volt.
Ezért volt szükség kitalálni egy szerkezetet, ami megoldja, hogy hogyan lehet ezt a nehezen kezelhető, súlyos anyagot a lehető leghatékonyabban gép által elhelyezni. Nos, ez volt a betonpumpa.

betonpumpa - A KG Beton Kft.

Hogyan működik?

Abból kiindulva, hogy a transzportbeton állaga a beépítés előtt nem szilárd, teljesen evidens, hogy mint minden folyékony anyag, pumpálással mozgatható. Ezen alapul a működési elve. Ezt használja ki, amikor a mixerből a célhelyre juttatja a betont.

Vegyünk egy egyszerű helyzetet, egy családi ház esetét. Nézzük meg ennek segítségével, hogy hogyan működik a gyakorlatban a betonpumpa:

  • A folyamatban elsőként a betonpumpa telepítése történik. A talpait leengedik, és megnyitják a gémet.
  • Ezután megérkezik a még képlékeny betont szállító mixerautó.
  • A betonpumpa beömlőnyílására rácsatlakoztatják a mixerautó tölcsérét.
  • Ha a betonpumpa irányítója készen áll, a mixer beindul, hogy átjuttassa a betont a pumpába.
  • A pumpált beton egy pár méternyi, körülbelül 80 mm átmérőjű, hajlékony csőből pumpálódik ki.
  • A szakemberek ezt a gumicsövet arra a helyre irányítják, ahova a megrendelő szeretné a betont kiteríteni
  • A pumpálás befejeztével természetesen előfordul, hogy a csövekben megmarad némi beton. Ám a betonpumpa ezt le tudja engedni, tehát nem lesz anyagveszteség.